biblioteca3

Ipocrizie, oportunism şi delăsare, acestea sunt adjectivele care surprind esenţa unui politician cu ştate vechi în administraţia sătmăreană, şi anume domnul Adrian Albu. Vorbim aici despre exemplul cel mai elocvent al politicianului de haită, cel pentru care grupul şmenuitorilor de care aparţine este mai presus de orice, mai presus de partid, doctrină şi mai ales de alegători.

De ce ipocrizie? Pentru că domnul Albu (ce nume ironic pentru un caracter gri) apare tot mai des şi în ipostaze mai mult decât amicale, alături de cei pe care cu puţină vreme în urmă îi blama cu înverşunare. Este vorba de pedeliştii sătmăreni, (metamorfozaţi cu forţa în liberali) şi în special alături de confratele în ale medicinei, Cosmin Raţiu, cel pe care îl asistă cu mişcări aprobatoare ale bărbiei. A uitat domnul Albu zilele în care nu rata nicio ocazie de a ţinti cu săgeata liberală înspre portocalii din judeţ, când vorbea despre aceştia ca despre cei mai înverşunaţi duşmani, despre o reconciliere imposibilă etc. ? Pentru mustrările de conştiinţă, consilierul Albu are mereu la îndemână un antidot – oportunismul. A sesizat desigur ca în noul PNL s-a trezit alături de un alt tip de haită, poate nu mai puternică dar mult mai guralivă. Albul oportunist a fost primul galben care a trecut de partea portocaliilor, într-o încercare disperată de a ieşi din conul de umbră în care este prizonier de multă vreme. Actualul şi improbabilul viitor consilier Adrian Albu speră totodată că noua haită să activeze şi pentru el, fiind de notorietate delăsarea domniei sale încă de pe vremea în care era viceprimar al Sătmarului. “Domnule Albu, tu de ce vorbeşti? În calitate de viceprimar stăteai cel mult o oră în Primărie”, afirma într-un context public, fostul primar Iuliu Ilyes. Putem afirma, fără riscul de a greşi, că domnul Adrian Albu este de departe cel mai necunoscut viceprimar pe care l-a avut Sătmarul, fiind un anonim chiar şi printre funcţionarii Primăriei.

Cariera politică a lui Adrian Albu se întinde pe un deceniu şi jumătate. În tot acest timp omul acesta a reuşit să treacă prin administraţia şi politica locală precum gâsca prin apă, fără să lase niciun fel de urme. Vă amintiţi vreun eveniment politic sau administrativ în care Adrian Albu să fie protagonist? Noi nu. A fost mereu vioara a doua, a treia sau a patra, fie că vorbim de lucruri pozitive sau negative, importante sau insignifiante.